Reklama

Veľký test zemiakov: Ktoré sú najlepšie na šalát?

Bojíte sa, aby vám z vianočného  zemiakového šalátu  nevznikla nakoniec kaša?  Urobili sme test kvality  za vás.

Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/ROBO HOMOLA

Reklama

Bojíte sa, aby vám z vianočného zemiakového šalátu nevznikla nakoniec kaša? Urobili sme test kvality za vás. V supermarketoch v hlavnom meste sme nakúpili 10 druhov zemiakov a dali ich otestovať šéfkuchárovi Michalovi Hečkovi z vychyteného bratislavského hotela. Ako to dopadlo?

Existujú stovky odrôd zemiakov, no sú len štyri varné typy: A, B, C a D. Na šalát sú určené tie prvé. Otestovali sme teda šesť rôznych áčok zo Slovenska, z Česka a Francúzska. Uvarili sme však aj tri béčka a jedno céčko, aby sme videli, čo sa z nich stane.

„Správny zemiak varného typu A by už pri krájaní mal byť pevnejší a po uvarení by sa nemal hneď rozpadnúť,“ pripomenul hneď na úvod šéfkuchár Michal Hečko.

Po tom, ako si zemiaky poobzeral a po uvarení ochutnal, udelil im body podľa stupnice od 1 po 10, pričom desiatka je najvyššia kvalita.

Zemiaky konzumné neskoré, varný typ A

Odroda: Annabelle
Krajina pôvodu: Francúzsko
Výrobca: Parmentine
Predajca: Kaufland
Cena za 1 kg: 1,38 €
Hodnotenie šéfkuchára: Od začiatku je to môj tip na víťaza. Zemiaky majú výbornú sladkú chuť a na šalát, či už zimný, alebo letný, sú priam ideálne.
Počet bodov: 9

Zemiaky konzumné neskoré ružové, varný typ A

Odroda: Valery
Krajina pôvodu: Slovensko
Výrobca: neuvedený
Predajca: Lidl
Cena za 1 kg: 0,73 €
Hodnotenie šéfkuchára: Sú pomerne tesne na druhom mieste. Zemiaky sú chutné, cítim v nich až orieškovú chuť.
Počet bodov: 8

Zemiaky konzumné neskoré, varný typ A

Odroda: Milva
Krajina pôvodu: Slovensko
Výrobca: Vita-Zel & Company, Marcelová
Predajca: Tesco
Cena za 1 kg: 0,75 €
Hodnotenie šéfkuchára: Majú veľmi dobrú tuhú chuť, no vzorky 1 aj 2 sú chuťovo lepšie. Ale ak by som mal hodnotiť zemiaky podľa pomeru cena – chuť – konzistencia, tak tieto asi sú na prvom mieste.
Počet bodov : 7.5

Zemiaky konzumné neskoré prané, varný typ A

Odroda: Laura
Krajina pôvodu: Slovensko
Výrobca: Zeleninárska spol., Kráľová pri Senci
Predajca: Kaufland
Cena za 1 kg: 0,80 €
Hodnotenie šéfkuchára: Zemiaky sú na šalát pomerne dobré a pevné, no cítim ich trochu nakyslo.
Počet bodov : 7

Zemiaky konzumné neskoré červené, varný typ A

Odroda: Cherie
Krajina pôvodu: Francúzsko
Výrobca: Parmentine
Predajca: Kaufland
Cena za 1 kg: 1,20 €
Hodnotenie šéfkuchára: V týchto zemiakoch dosť cítiť škrob, v ústach sa veľmi lepia. Škrob je síce zdravý, ale v takejto miere nie je chuťovo až taký dobrý.
Počet bodov : 6

Zemiaky konzumné neskoré červené, varný typ A

Odroda: Anuschka
Krajina pôvodu: Česko
Výrobca: Blanícka bramborářská, Praha 2
Predajca: Lidl Cena za 1 kg: 0,75 €
Hodnotenie šéfkuchára: Nemajú nijakú výraznú chuť a sú dosť kašovité, príliš vodové. Šalát sa z nich nemusí vydariť.
Počet bodov : 5

Test béčka a céčka

Na porovnanie sme uvarili aj tri druhy zemiakov typu B, ktoré sú vhodné na prílohy, a zemiaky typu C, ktoré by mali byť najlepšie na kašu. Výsledok? Z týchto dobrý šalát nebude! Šéfkuchár ich zhodnotil takto:

Zemiaky B: Všetky tri sú viac voskové. Boli by z nich chutné pečené zemiaky, no nie šalát.

Zemiaky C: Sú sypké, drvia sa, ak ich budeme chcieť rozkrájať na menšie kocky a pomiešať, tak sa rozbijú na kašu. Z týchto šalát určite nerobte.

Ako variť zemiaky na šalát

Zemiaky varte v šupke. Ak ich predtým ošúpete, zmení sa ich chuť a najmä stratia živiny. Vyberte zemiaky rovnakej veľkosti. Ak by boli veľké rozdiely vo veľkosti zemiakov, neuvaria sa rovnako. Väčšie sa zvonku rozvaria a zvnútra budú surové. Hrniec naplňte zemiakmi maximálne do polovice a zalejte vodou. Určite ho nenaplňte až po okraj, zemiaky sa vám uvaria nerovnomerne.

Rozlíšte typy

Varný typ A: zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozvárajú sa, sú veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov.

Varný typ B: zemiaky polopevné, polomúčnaté, jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako príloha jedla.

Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla, na kašu či zemiakové cesto. Varný typ D: zemiaky silne múčnaté, silne rozváravé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a podobne.

Šalát Violet

Potrebujete: 400 g fialových zemiakov, 80 g mrkvy, 80 g zeleru, 80 g hrášku, 80 g kyslej uhorky, 4 vajíčka, 3 lyžice octu, 1 lyžica cukru, majonézu, soľ, korenie, petržlenovú vňať

Ako na to:

1. Zemiaky uvaríme, necháme chvíľu vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na kocky cca 0,5cm x 0,5cm.

2. Z octu, cukru a 1,5 dl vody si spravíme nálev, ktorý necháme zohriať a prelejeme ním zemiaky, aby nasiakli sladkokyslú chuť a necháme vychladnúť.

3. Mrkvu a zeler nakrájame tiež na rovnaké kocky ako zemiaky a povaríme ich v osolenej vode do polomäkka, potom schladíme.

4. Vajíčka (ideálne veľkosť M) vyberieme z chladničky a necháme ich, aby sa „zohriali“ na izbovú teplotu. Potom ich dáme do vriacej vody a varíme 8 minút. Vytiahneme a necháme samovoľne vychladnúť. Ošúpeme a kolieskom nakrájame na kocky.

5. Rovnako nakrájame aj kyslé uhorky, všetko zmiešame, pridáme majonézu do požadovanej konzistencie, nasekáme trochu petržlenovej vňate a ochutíme soľou a korením. Šalát bude lahodnejší, ak ho necháte odstáť cez noc v chladničke. Ak sa vám okolo nakrájaných vajíčok vytvorí tmavomodrá farba, nezľaknite sa, stačí len šalát trochu premiešať.